Dit is De Brug
Verwonder je op de Brug.
Op De Brug staat verwondering centraal. Kinderen zijn immers meesters in het verwonderen. De meest verrassende vragen komen altijd van kinderen. Hun fantasie is eindeloos. Daarom laten wij de kinderen zelf hun leervragen stellen. Zodat kinderen willen leren, van binnenuit!
Fantasie en verwondering zijn daarnaast niet alleen van belang voor het leren van kinderen. Zonder fantasie ook geen inlevingsvermogen en dus weinig gevoel van verantwoordelijkheid voor elkaar, weinig gemeenschapszin.
Op De Brug hebben wij daarom een doorgaande lijn in verwonderen ontwikkeld die op vier pijlers is gebaseerd. Zo blijven we ons verwonderen bij alles wat we doen op school.
Pijler 1: Ontwikkelen van (zelf)vertrouwen
Wie zich onveilig voelt, kan zich niet positief verwonderen over de wereld en andere mensen. Uit je comfortzone stappen is dan te eng. Wij werken aan een veilig klimaat en zelfvertrouwen, onder andere via dramalessen, presentatievaardigheden en het Rots en Water programma.
Pijler 2: Ruimte
We creëren ruimte voor verwondering. Er is ‘roostervrije tijd’ waarin kinderen antwoorden zoeken op hun zelf geformuleerde leervragen. In hun eigen tempo, met veel eigen inbreng over hoe ze tot die antwoorden komen.
Bij ruimte hoort ook respect. Je maakt geen misbruik van de ruimte. Je houdt je aan de afspraken en je laat de ander in zijn waarde.
Pijler 3: Kijken en luisteren
Deze pijler is een belangrijke voor de leerkrachten. Elke dag opnieuw kijken en luisteren wat een leerling nodig heeft, en je leerkrachtgedrag steeds opnieuw afstemmen.
Pijler 4: Levensecht onderzoekend leren
Onderzoekend leren op De Brug is levensecht leren, niet alleen uit boeken of via internet. We werken samen met bedrijven en instellingen voor natuur- en cultuuronderwijs en trekken er met de leerlingen op uit.
Ontdekkend leren, samenwerken, presenteren zijn vaardigheden die wij erg belangrijk vinden binnen ons onderwijs.
Vanaf het schooljaar 2015-2016 werken wij met "Leskracht". Leskracht onderscheidt zich van alle andere manieren van leren doordat de kinderen zelf op onderzoek moeten gaan.
Zij geven aan wat ze over een onderwerp willen leren. Ze moeten een mindmap maken, een onderzoeksvraag stellen, uit allerlei bronnen putten en bedenken hoe ze het aan de rest van de groep gaan presenteren. Ze leren samenwerkingsvaardigheden en feedback geven en ontvangen.Wij geloven in verwonderen. Als basis voor welbevinden, verbondenheid, een frisse blik op de wereld en een honger naar ontwikkeling.
Brede school
Daarnaast is er een intensieve samenwerking tussen ons, Peuterspeelzaal Pippeloentje en voor- en naschoolse opvang Het Buitenhuis. De samenwerking is erop gericht dat we handelen vanuit een gezamenlijke pedagogische aanpak.